Linkbuilding

Linkbuilding is het verkrijgen van links op andere websites die verwijzen naar jouw website. Het is een belangrijke methode om ervoor te zorgen dat je website een hogere autoriteit krijgt in de ogen van zoekmachines en als gevolg daarvan hoger rankt in bijvoorbeeld Google. 

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO (Search Engine Optimization), oftewel zoekmachine optimalisatie. Hoe meer relevante links er vanaf externe websites naar jouw website verwijzen hoe hoger jouw website rankt in Google. 

Hoe werkt linkbuilding?

Zoals hierboven wordt beschreven is linkbuilding het verkrijgen van links van derden. Is de content op jouw website relevant dan krijg je vaak vanzelf enkele links vanaf externe websites. Simpelweg omdat men jouw website waardevol vindt. 

Om het verkrijgen van links naar jouw website te stimuleren, is het veel voorkomend dat partijen links met elkaar ruilen. Dit betekent dat partij X een link plaats naar partij Y en andersom. Het komt ook veel voor dat de ene partij een link plaatst naar de andere partij tegen een vergoeding, we spreken dan over een betaalde vermelding. 

Naast het plaatsen van alleen links is een onderdeel van linkbuilding het plaatsen van blogs. Dit houdt in dat partij X een blog aanlevert die geplaatst wordt op de website van partij Y. In deze blog worden dan één of meerdere links verwerkt naar partij X. Het plaatsen van een blog kan worden gedaan middels een ruil of tegen betaling van een vergoeding.

AB en ABC linkruilen

Het ruilen van links kan op meerdere manieren. De makkelijkste is de AB manier, dat is de manier zoals hierboven werd beschreven: partij X linkt naar partij Y en andersom. Het nadeel van deze manier van linkbuilding is dat Google kan zien dat het om een afgesproken linkruil gaat. Hierdoor hecht Google direct minder waarde aan de verkregen link. Om deze reden wordt het AB-linken nauwelijks meer toegepast.

Een manier om te omzeilen dat Google direct ziet dat het om een afgesproken linkruil gaat is een ABC-linkruil. Om de ABC manier uit te kunnen voeren zijn er drie websites nodig. Bij een ABC-linkruil linkt website A naar website B en website B linkt naar website C. Meestal zijn websites A en C in handen van dezelfde persoon. 

ABC-linkbuilding

Door deze manier van ‘doorverwijzen’ is het voor Google minder opzichtig dat er sprake is van een afgesproken uitwisseling van links.

Relevante en kwalitatieve links

Linkbuilding is niet het verkrijgen van zo veel mogelijk links. Linkbuilding is het verkrijgen van relevante en kwalitatieve links. Kwalitatieve links zijn links van websites met een hoge domein autoriteit. De domein autoriteit wordt weergegeven op een schaal van 0-100. Hoe meer autoriteit een website heeft, hoe hoger, in potentie, de ranking in zoekmachines. Google hecht waarde aan een hoge domein autoriteit.

Wil je effectief aan de slag met linkbuilding? Dan is het verkrijgen van links vanaf websites met een hoge DA-score van belang. Hoe hoger de domein autoriteit, hoe meer waarde Google hecht aan een link van deze website. De Domein Autoriteit score, ook wel bekend onder de noemer ‘DA-score’ is ontwikkeld door het Amerikaans bedrijf Moz.

Bij voorkeur zijn links niet alleen kwalitatief hoogwaardig maar óók relevant. Met relevant wordt bedoeld dat links vanaf websites komen die over hetzelfde onderwerp gaan als de website waarnaar gelinkt wordt. Een voorbeeld van een relevante link is als een website met informatie over vissen linkt naar een webshop waar vishengels worden verkocht. Als dezelfde website met informatie over vissen linkt naar een meubel webshop is de link minder relevant. Dat is ook logisch, want hoe groot is de kans dat een bezoeker van een website over vissen relevante informatie vindt over dat onderwerp op een meubel webshop? Google doorziet dit ook en geeft daarom minder waarde aan irrelevante links. 

Wat levert linkbuilding op?

Linkbuilding levert, als het goed wordt gedaan, een hogere positie in Google op. En een hogere positie in Google levert meer bezoekers op. Meer bezoekers resulteren uiteindelijk in meer klanten, lezers, leads, verkopen etc. 

Linkbuilding wordt nog lang niet door iedereen gedaan. Daarom liggen er nog veel kansen als je nu begint met linkbuilding. Hoe eerder je met linkbuilding start hoe meer voorsprong je kunt creëren en kunt behouden op je concurrentie. 

Linkbuilding kost tijd

Linkbuilding is een lang proces waar eigenlijk nooit een einde aan komt. Je concurrentie zit immers ook niet stil. Als je serieus met linkbuilding bezig bent dan ben je iedere week bezig met het vergaren van nieuwe en relevante links. De resultaten van linkbuilding zijn niet in een paar weken zichtbaar. Om deze reden stoppen online marketeers vaak vroegtijdig met linkbuilden. Ook wordt er beweert dat linkbuilding niet werkt. Maar als je consistent bezig bent met linkbuilding ga je op den duur zeker resultaat zien. 

Naast dat het tijd kost voordat er resultaat gezien wordt, is het verkrijgen van links ook arbeidsintensief, het kost veel tijd. Volgens de meest gebruikelijke manier van linkbuilding neem je contact op met beheerders van allerlei websites waarop jij jouw link wilt plaatsen. Vaak ontvang je dan als reactie een lijst met alle websites die men in beheer heeft. Uit deze lijst kun je dan kiezen op welke websites jij jouw link wilt hebben. Dit zorgt uiteindelijk voor veel over en weer e-mailverkeer. Dit proces neemt veel tijd in beslag en daar komen vaak ook nog eens de nodige kosten bij kijken voor het plaatsen van een link of een blog. 

Een andere manier van linkbuilden is het aanmelden van jouw website op startpagina(kloon)s. In veel gevallen vul je op een startpagina een formulier in en hoop je vervolgens dat de eigenaar van de startpagina jouw link plaatst. Helaas zijn de startpagina links over het algemeen van lage kwaliteit. Het is van belang om ervoor te zorgen dat niet het overgrote deel van jouw links van startpagina’s afkomt. Zorg ervoor dat jouw website een zo’n natuurlijk mogelijk backlinkprofiel heeft.

BlogExchange

We hebben beschreven waarom linkbuilding zo veel tijd kost. Om linkbuilding sneller en gemakkelijker te maken is BlogExchange ontwikkeld. BlogExchange zorgt ervoor dat beheerders van websites die aan linkbuilding doen op één plek te vinden zijn. Daarnaast neemt BlogExchange het langdurige proces van het over en weer mailen weg. Door gebruik te maken van BlogExchange kun je met het grootste gemak de juiste linkpartner vinden en in een handomdraai een linkruil voorstellen. Door gebruik te maken van BlogExchange bespaar je zeeën van tijd en wordt linkbuilding makkelijker, overzichtelijker en aanzienlijk sneller. Met BlogExchange behaal je meer resultaat in minder tijd.

Linkbuilding doe je met BlogExchange